Sernik ciasteczkowy gotowy w mniej niż godzinkę
Jeśli jakimś cudem jeszcze nie zamykacie swojej listy potraw i słodkości na święta, albo nie mieliście w planach nic piec – to mam dla Was hit! Sernik na zimno o smaku ciasteczek korzennych, który rozwala system, a przygotowanie go zajmuje godzinkę i jest banalnie łatwe. Do tego przepis jest wegetariański, bo nie używamy tu żelatyny ani jej zamienników. Listę składników skompletujecie w jednym z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. W oryginale z niezastąpionych Moich Wypieków, Dorota korzysta z oryginalnego kremu Biscoff i tychże ciasteczek, które kupicie w sklepach Action lub w internecie. Ja natomiast, z wielkim powodzeniem, użyłam ciasteczkowego kremu i takich też ciasteczek z niebrandowanych supermarketowych marek.
Sernik, dzięki korzennym ciasteczkom ma świąteczny charakter, ale nie jest ciężki. Smak jest tradycyjny, ale forma jest bardziej współczesna i lekka. Myślę, że szczególnie mocno podpasuje fanom włoskiego tiramisu. Zapraszam po przepis z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek korzennych (użyłam takich ciastek z Lidla)
- 50 g masła
Składniki na masę serową (wszystkie składniki poza śmietaną kremówką powinny być w temperaturze pokojowej):
- 400 g sera na serniki (jak zwykle, polecam Mój Ulubiony)
- opakowanie naturalnego serka typu cream cheese (135-150g, np. Łaciaty lub Philadelphia)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g kremu ciasteczkowego (użyłam takiego kremu z Lidla)
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- 150 g kremu ciasteczkowego
- kilka pokruszonych ciasteczek do dekoracji
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozpuszczamy masło, a ciastka miksujemy na proszek. Dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie miksujemy. Mokre okruchy wykładamy dno tortownicy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce podczas przygotowania masy serowej.
W misie miksera umieścić twaróg i cukier następnie dokładnie zmiksować do połączenia
Oba sery miksujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem na gładką masę po czym dodajemy ekstrakt z wanilii i krem ciasteczkowy i ponownie miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy oddzielne na sztywno i dodajemy do masy serowej w dwóch turach, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce przez całą noc.
Wyciągamy sernik z obręczy najpierw oddzielając brzegi nożem od rantów formy. Jeśli brzeg się przy tym lekko pofaluje, możemy go wyrównać zmoczonym w gorącej wodzie nożem. Przekładamy sernik na paterę. Resztę kremu ciasteczkowego podgrzewamy w rondelku, aby rozrzedzić jego konsystencję, ale nie tak, aby był mocno ciepły. Wylewamy rozrzedzony krem łyżką stołową cienkim strumieniem najpierw na brzegi sernika, aby powstały dekoracyjne strużki polewy, a później resztę rozsmarowujemy po całej jego powierzchni. Rozkruszamy kilka ciastek na proszek i posypujemy sernik tworząc okruszkowy rant.
Komentarze
Prześlij komentarz