Sernik ciasteczkowy gotowy w mniej niż godzinkę

Jeśli jakimś cudem jeszcze nie zamykacie swojej listy potraw i słodkości na święta, albo nie mieliście w planach nic piec – to mam dla Was hit! Sernik na zimno o smaku ciasteczek korzennych, który rozwala system, a przygotowanie go zajmuje godzinkę i jest banalnie łatwe. Do tego przepis jest wegetariański, bo nie używamy tu żelatyny ani jej zamienników. Listę składników skompletujecie w jednym z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. W oryginale z niezastąpionych Moich Wypieków, Dorota korzysta z oryginalnego kremu Biscoff i tychże ciasteczek, które kupicie w sklepach Action lub w internecie. Ja natomiast, z wielkim powodzeniem, użyłam ciasteczkowego kremu i takich też ciasteczek z niebrandowanych supermarketowych marek.

 

Sernik, dzięki korzennym ciasteczkom ma świąteczny charakter, ale nie jest ciężki. Smak jest tradycyjny, ale forma jest bardziej współczesna i lekka. Myślę, że szczególnie mocno podpasuje fanom włoskiego tiramisu. Zapraszam po przepis z moimi małymi modyfikacjami.







 

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek korzennych (użyłam takich ciastek z Lidla)
  • 50 g masła

Składniki na masę serową (wszystkie składniki poza śmietaną kremówką powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g sera na serniki (jak zwykle, polecam Mój Ulubiony)
  • opakowanie naturalnego serka typu cream cheese (135-150g, np. Łaciaty lub Philadelphia)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g kremu ciasteczkowego (użyłam takiego kremu z Lidla)
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • 150 g kremu ciasteczkowego
  • kilka pokruszonych ciasteczek do dekoracji

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozpuszczamy masło, a ciastka miksujemy na proszek. Dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie miksujemy. Mokre okruchy wykładamy dno tortownicy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce podczas przygotowania masy serowej.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier następnie dokładnie zmiksować do połączenia

Oba sery miksujemy  przesianym przez sitko cukrem pudrem na gładką masę po czym dodajemy ekstrakt z wanilii i krem ciasteczkowy i ponownie miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy oddzielne na sztywno i dodajemy do masy serowej w dwóch turach, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce przez całą noc.

Wyciągamy sernik z obręczy najpierw oddzielając brzegi nożem od rantów formy. Jeśli brzeg się przy tym lekko pofaluje, możemy go wyrównać zmoczonym w gorącej wodzie nożem. Przekładamy sernik na paterę. Resztę kremu ciasteczkowego podgrzewamy w rondelku, aby rozrzedzić jego konsystencję, ale nie tak, aby był mocno ciepły. Wylewamy rozrzedzony krem łyżką stołową cienkim strumieniem najpierw na brzegi sernika, aby powstały dekoracyjne strużki polewy, a później resztę rozsmarowujemy po całej jego powierzchni. Rozkruszamy kilka ciastek na proszek i posypujemy sernik tworząc okruszkowy rant.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wege flaczki - naj naj najlepsze

Sernik tiramisu a'la tort

Przepis na drożdżowe bułeczki z owocami